Saturday, September 15, 2007Руски и американски сателит се судрија над Сибир

НАСА 12.02.2009


Првпат во вселенската историја НАСА регистрира судир на два сателита, пренесува МИА.

Американскиот комуникациски сателит од серијата „Иридиум“ се судри со руски комуникациски сателит на височина од околу 800 километри над Сибир.

При судирот на сателитите, а секој од нив тежи околу половина тон, се одвоиле неколку големи делови кои не претставуваат закана за останатите вештачки вселенски објекти во орбитата, се наведува во соопштението на НАСА.

Американскиот сателит е лансиран во орбитата во 1997 година, а рускиот во 1993 година, кој според НАСА долго време не бил во функција.

No comments: